Niets zo veranderlijk als smaak

Nu ‘de suikers’ meer en meer in een negatief daglicht komen te staan, gaan mensen zich meer richten op het tegenovergestelde: de bittere smaken. Een goed voorbeeld is de (heel) pure chocolade die nu zo populair is. Zelfs de mensen die ‘smolten’ voor melkchocolade eten zich nu dapper een weg door de bittere chocolade. En de aanhouder wint, want ook bitter went . En dan bof je want de keuze is momenteel reuze.

Terug naar bitter. Bitter is een smaakwaarneming door de smaakzintuigen. Die bevinden zich op de tong en in de mondholte. Naast bitter kennen we zuur, zoet , zout en umami. Umami, het Japanse woord voor smakelijk of hartig, wordt door glutamaat bepaald. Deze stof komt van nature voor in vlees, kaas, zeewier en peulvruchten.

We kunnen genieten van één smaak, maar ook van (vreemde) smaakcombinaties: pindakaas met hagelslag, koffie met chocolade, appel met kaneel, geitenkaas met honing of tomaten met basilicum. Door te experimenteren ontdekt u meer bijzondere en goede combinaties. Voor inspiratie kijkt u op www.kokswereld.nl (smaakcombinaties) en met een beetje lef serveert u straks bloemkool met witte chocolade.

Genieten van smaken is niet voor iedereen weggelegd. Soms is er sprake van smaakvermindering of smaakverandering. Bij smaakvermindering kan het voorkomen dat er ook sprake is van een reukstoornis. Koffie en chocolade proeven én ruiken we. Er komen reukstoffen vrij, die we door het uitademen ook ruiken. Als de reuk is verstoord, is de smaakbeleving minder. Herkenbaar bij (neus)verkoudheid? Er zijn vele nadelen te noemen bij smaakverlies en smaakverandering. Het is lastig als iemand geen maat meer houdt bij gebruik van suiker en zout. Het ene klontje na het andere verdwijnt in de thee en de soep staat stijf van het zout. Ook het herkennen van bedorven voedsel wordt minder bij reuk- en smaakverlies, met alle gevolgen van dien. Smaakvermindering of smaakverlies kan voorkomen bij o.a. de ziekte van Parkinson, bij Alzheimer, bij chemo- en radiotherapie, een herseninfarct of hersentumor. Maar ook medicijnen, kunnen leiden tot andere voor- en afkeuren van smaken. Ook de voorkeur voor een bepaalde temperatuur van voedsel kan veranderen. Vaak zijn deze veranderingen voor de partner, het gezin of verzorgenden moeilijk te begrijpen, want zelfs het lievelingseten staat soms tegen en je wilt zo graag iemand een plezier doen. Maar wat moet je als ‘lekkers geen lekkers’ meer is? Samen de tijd nemen om opnieuw te ontdekken wat iemand lekker vindt is zeker de moeite waard. Want als eten tegenstaat, en de inname minder wordt, kan dat leiden tot gewichtsverlies. Ongewenst gewichtsverlies (al is het maar een paar kilo) is nooit een goed teken, ook niet als u overgewicht heeft! Goede voeding kan bijdragen aan een betere conditie, het verhoogt uw weerstand en zorgt ervoor dat u zich goed voelt. Als het dan ook nog lekker smaakt en ruikt, geniet u er nog meer van. U kunt contact met ons opnemen als u hier vragen over heeft.

Deel dit bericht

Hoe scoort jouw gezondheid?

Doe de GRATIS test!

En ontvang direct jouw persoonlijke gezondheidsscore in je mailbox.

(Inclusief uitgebreid rapport)

Jouw resultaten bespreken? Plan een afspraak met ons.