GLI

Heeft u al vaker het voornemen gehad ‘morgen ga ik het echt anders doen’ maar blijft u terugvallen in het oude patroon? Dan is ons leefstijlprogramma misschien iets voor u!

De GLI Leefstijlinterventie COOL is erop gefocust dat u op lange termijn manier uw leefstijl kan verbeteren. Samen met andere deelnemers en een enthousiaste leefstijlcoach werkt u aan een sterker, gezonder lichaam en een goede mentale balans.

COOL staat voor Coaching op Leefstijl. Het is een leefstijlprogramma van 2 jaar.
Ieder jaar zijn er 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur, 2 individuele gesprekken en een eindgesprek.

Voorafgaand aan het programma zal er eerst met elke deelnemer een intakegesprek (ca. 1 uur) plaatsvinden.

Tijdens de groepsbijeenkomsten komen diverse onderwerpen aan bod zoals:

  • hoe maak ik een persoonlijk en haalbaar plan?
  • hoe kom ik meer in beweging?
  • wat is gezonde voeding en hoe pas ik dit toe in mijn dagelijks leven?
  • hoe ga ik om met (voedings)verleidingen?
  • slaap, ontspanning en rust

 U krijgt dus de handvaten aangereikt om zelf met uw leefstijl aan de slag te gaan.

Het leefstijlprogramma is eind oktober (2022) gestart en vindt op dit moment plaats op de dinsdagavond in de MFA de Ynset in Holwerd. In het voorjaar van 2023 start er een nieuwe groep, hiervoor kunt u zich aanmelden. 

Tijdens het hele programma zal Annika Hendry (diëtist en leefstijlcoach) u begeleiden. Bij een aantal bijeenkomsten zal er ook een beweegcoach aanwezig zijn.

Voor wie is dit programma bedoeld?

voor alle mensen vanaf 18 jaar die;

  • Een BMI van 25 of hoger met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes

OF

  • Een BMI van 30 of hoger
  • En voldoende gemotiveerd zijn om hun leefstijl te veranderen

 

Hoe meld ik me aan?

U heeft een verwijsbrief nodig van de huisarts of internist om deel te mogen nemen aan het COOL programma. De verwijsbrief wordt door de huisarts naar ons gestuurd en wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen. Het leefstijlprogramma wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar (zonder aanspraak op eigen risico).

Als u nog vragen heeft kunt u ook vrijblijvend contact opnemen met Annika Hendry; annika@dietistennf.nl of 06-21989221

Veelgestelde vragen

GLI is de afkorting voor ‘Gecombineerde leefstijlinterventie’. Dit is een traject voor mensen met overgewicht met als doel het verbeteren van de leefstijl. Bij de GLI wordt u begeleid door de leefstijlcoach. Hij/zij is een gecertificeerde coach die u gaat ondersteunen bij het behalen van uw doelen op het gebied van leefstijl. Dit wordt onder andere gedaan aan de hand van individuele gesprekken, groepsbijeenkomsten en beweegmomenten.

Kortom: Samen met andere deelnemers en een enthousiaste leefstijlcoach werkt u aan een sterker, gezonder lichaam en een goede mentale balans!

Het onderwerp ‘leefstijl’ staat centraal binnen de GLI. Alle leefstijlaspecten komen dan ook aan bod. Er is aandacht voor gezonde voeding en voldoende beweging en ontspanning. Daarnaast wordt er ook gekeken naar factoren die een negatieve invloed hebben op een leefstijl, zoals stress en een slechte slaapkwaliteit.

De GLI is een twee jaar durend traject, waarin we onderscheid maken tussen het 8 maand durende basisprogramma en het 16 maand durende onderhoudsprogramma. In het basisprogramma zal elke maand een bijeenkomst plaatsvinden. Hierna is dit ongeveer eens per twee maanden.

Zowel het basisprogramma als de onderhoudsfase bestaat uit acht groepsbijeenkomsten van 90 minuten. Bij elke bijeenkomst zal een ander onderwerp worden aangekaart. Ook zullen er per jaar twee individuele consulten met de leefstijlcoach en twee individuele consulten met de fysiotherapeut plaatsvinden. Daarnaast is er om de week een beweegmoment van circa 30 tot 40 minuten.

Bij elke bijeenkomst staat één van de leefstijlonderwerpen centraal. De leefstijlcoach introduceert het onderwerp aan de hand van een korte uitleg met een PowerPoint presentatie. Hierna worden gesprekken gevoerd en opdrachten gemaakt. Samen met de andere deelnemers gaat u aan de slag om de theorie te vertalen naar tips die u kunt toepassen in het dagelijks leven. De leefstijlcoach ondersteunt hierbij door mee te denken en uitleg te geven. Daarnaast kunt u ook een huiswerkopdracht meekrijgen die in de volgende les wordt besproken.

De locaties van de GLI bevinden zich in en rondom Holwerd. De groepsbijeenkomsten vinden plaats in het MFC De Ynset in Holwerd en worden veelal gegeven op een dinsdagavond. De individuele gesprekken met de leefstijlcoach worden gevoerd bij diëtistenpraktijk Noord-Friesland in Ferwerd en de individuele gesprekken met de fysiotherapeut bij Bodde Bouman in Holwerd of Dokkum. De beweegmomenten vinden plaats bij Bodde Bouman in Dokkum.

Voor deelname aan de GLI zijn diverse criteria opgesteld. U komt in aanmerking komen voor de GLI als u minimaal 18 jaar oud bent en een BMI heeft van minimaal 25 kg/m2. Voor mensen met een BMI tussen 25 en 30 kg/m2 geldt dat er ook sprake moet zijn van één van de volgende aandoeningen: Slaapapneu, artrose, een vergrote buikomvang of een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten. Mensen met een BMI van minimaal 30 kg/m2 komen sowieso in aanmerking voor deelname, ongeacht de aanwezigheid van een aandoening.

Indien u twijfelt of u in aanmerking komt voor de GLI adviseren wij u om contact op de nemen met uw huisarts of praktijkondersteuner.

De huisarts of praktijkondersteuner bepaald of u aanmerking komt voor de GLI. Als dit het geval is, zal hij of zij u doorverwijzen naar de leefstijlcoach. U kunt ook zelf contact opnemen met de leefstijlcoach, maar dient dan alsnog een verwijzing te vragen van de huisarts alvorens het eerste gesprek plaatsvindt.

Zodra uw doorverwijzing binnen is zal de kennismaking worden gepland. Hierna krijgt u bericht op het moment dat er een nieuwe groep start.

Sinds 2019 wordt de GLI vergoed door de basisverzekering zonder dat het eigen risico wordt aangesproken. Deelname is dan ook geheel kosteloos.

Hoe scoort jouw gezondheid?

Doe de GRATIS test!

En ontvang direct jouw persoonlijke gezondheidsscore in je mailbox.

(Inclusief uitgebreid rapport)

Jouw resultaten bespreken? Plan een afspraak met ons.