Hoe vaak tikt u een eitje?

Hoe vaak tikt u een eitje?

Wie verlangt niet terug naar de tijd van de slogan ‘breek de dag, tik een eitje’? Deze superkorte slogan werd zelfs gezongen (Margriet Eshuys). Hiermee werd in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw reclame gemaakt voor eieren. Blijkbaar had de ei-verkoop een boost nodig. Met de belangstelling voor gezonde voeding en cholesterol kwam het ei onder een vergrootglas te liggen. En dat schept nog altijd verwarring. Wij krijgen in onze praktijk vaak de vraag ‘hoeveel mag je er per week’? Je zou eruit afleiden dat er ei-regels zijn. Regels zijn er niet, adviezen wel. Waar gaat het nou eigenlijk om? Het eigeel bevat van nature cholesterol, dat overigens ook voorkomt in paling, garnalen en orgaanvlees. Jarenlang werd het vetachtige stofje cholesterol in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Maar we weten nu dat voedings-cholesterol nauwelijks invloed heeft op het cholesterolgehalte. Verzadigd vet heeft véél meer invloed op het cholesterolgehalte. Maar de vraag ‘hoeveel snacks, koeken en kaas mag ik per week nemen’ krijgen we nooit. Terwijl dát veel meer invloed heeft op het cholesterolgehalte van het lichaam. Eieren hebben dus ten onrechte een negatief imago. Een ei past in een gezond voedingspatroon en als u het lekker vindt ook dagelijks. Een ei bevat veel voedingsstoffen die uw lichaam goed kan gebruiken. Denk aan eiwit, ijzer, fosfor, seleen, zink maar ook onmisbare B-vitamines en vitamine A en D. Als u iets wilt weten over de kip van uw ei, lees dan de code op het ei. Zo geeft het eerst getal aan of het een 0 – biologisch, een 1 – vrije uitloop of een 2 – scharrelei is. Dus breek de dag, en tik met een gerust hart een eitje!

Deel dit bericht

Hoe scoort jouw gezondheid?

Doe de GRATIS test!

En ontvang direct jouw persoonlijke gezondheidsscore in je mailbox.

(Inclusief uitgebreid rapport)

Jouw resultaten bespreken? Plan een afspraak met ons.