DTD
Directe toegankelijkheid diëtist
U kunt ook zonder verwijzing naar de diëtist. Op zich was het al mogelijk om voor informatie en voorlichting rechtstreeks de diëtist te benaderen. Nu kan het dus ook als er een medische aanleiding is en u echt dieetbehandeling nodig heeft.
Officieel noemen we het Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD). In de praktijk betekent het dat u geen verwijsbrief van een arts meer nodig heeft. Natuurlijk staat het u vrij om altijd eerst een arts te raadplegen voor u zich tot de diëtist wendt. Het is echter strikt genomen niet meer noodzakelijk. U bepaalt dat gewoon zelf en het kan prettig zijn om rechtstreeks te gaan, omdat u dan sneller aan de slag kunt met het aanpassen van uw voeding en eetgedrag. Aangezien de huisarts een belangrijke rol speelt bij de coördinatie van de zorg, zal de diëtist, in overleg met u, de huisarts wel informeren.
Wat doet de diëtist als ik rechtstreeks daar heen ga?
Als u rechtstreeks naar de diëtist gaat zonder een verwijsbrief van een arts dan zal er eerst een zogenaamde screening worden uitgevoerd. Dat houdt in dat we tijdens het eerste gesprek bepalen of u met uw klachten en uw hulpvraag wel aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan u het advies worden gegeven om een afspraak te maken bij uw (huis)arts.
Vergoeding Directe Toegankelijkheid
Helaas vergoeden slechts enkele zorgverzekeraars uw behandeling als u zonder verwijzing naar de diëtist gaat. Raadpleeg daarom goed uw polis.
Wanneer Directe Toegankelijkheid niet wordt vergoed door uw zorgverzekeraar komen de kosten, als u zonder verwijsbrief komt, van zowel de screening als de begeleiding voor eigen rekening.
Wij adviseren u dan ook ten allen tijde een verwijzing aan uw (huis) arts, specialist, jeugdarts of consultatiebureauarts te vragen en deze mee te nemen naar het eerste gesprek.