Verdient een ui de hoofdrol?

Verdient een ui de hoofdrol?

De nieuwe oogst uien ligt in de schappen. Dat betekent heerlijk genieten van deze veelzijdige, goedkope én altijd verkrijgbare groente. De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. En die familie is best groot met o.a. zoete witte uien, pittige rode, roze of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, sjalotten en bosuitjes. Elke ui heeft een andere smaak waardoor u voor elk gerecht ‘de juiste’ ui kunt kiezen voor lunch of warme maaltijd. Een fijngesneden bosuitje kan zo rauw op een boterham met kaas en is heerlijk in een salade of in de soep. Als de vraag wordt gesteld ‘wat eten we vandaag’ wordt er zelden ‘ui’ gezegd. Uien staan niet vaak als ‘hoofdgroente’ op het menu maar doen het semi-zelfstandig uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep, uienquiche, hutspot, uienbrood of hachee. De ui speelt een onmisbare rol als smaak gevend ingrediënt. Valt het u ook op hoe vaak een recept begint met ‘pel en snipper een ui’? Met het gebruik van een ui begint ook het gesnotter. Uien snijden is uitermate tranen trekkend. Tip: een loeischerp mes en écht snijden in plaats van duwen. Gebruik bij het snijden altijd een kunststof plank óf houtvezelplank. Deze zijn vriendelijk voor uw messen en hygiënisch. Tenslotte mogen we de ui ook wel waarderen om z’n voedingsstoffen. Hij bevat calcium en vitamine C, zit boordevol vezels én is laag in calorieën. En met het griepseizoen voor de deur: een verstopte neus kan baat hebben bij uienthee of een halve ui op het nachtkastje gedurende de slaap. Uien hebben wel een paar nadelen: buikpijn door gasvorming en winderigheid. Hoofdrol? Bijrol? Onmisbare rol? De ui blijft in geen geval tussen de coulissen staan!

Deel dit bericht

Hoe scoort jouw gezondheid?

Doe de GRATIS test!

En ontvang direct jouw persoonlijke gezondheidsscore in je mailbox.

(Inclusief uitgebreid rapport)

Jouw resultaten bespreken? Plan een afspraak met ons.